Hva har NETFLIX og ERP til felles?

Sindre Johansen
30.aug.2018 10:03:33

To helt forskjellige bransjer, med helt forskjellige verdier har en veldig vesentlig ting til felles: Begge har endret seg fra å levere fysiske produkter, CD eller servere til nå å levere tjenester. 

I 1997 starter Netflix utleie av DVD levert rett i postkassen. Problemet var bare at på den tiden ble det ansett som en luksusgode å eie en DVD-spiller, som gjorde det vanskelig for Netflix å tjene gode penger. Netflix startet med å ta en bestemt sum for hver film de sendte ut, men allerede to år etterpå endret de betalingsmodellen til abonnementstjeneste. Nå betalte medlemmene en ganske lav sum for å få leie ubegrenset mengder film i måneden. Veksten etter dette tiltaket var fantastisk og betalingsmodellen er fortsatt en viktig del av Netflix sin strategi i dag.

I 2007 skjer enda en drastisk endring i forretningsmodellen til Netflix. Streaming kommer på markedet og Netflix kombinerer streaming og DVD levering. Sakte men sikkert ønsker de å bare levere streaming, og i 2011 blir siste DVD levert. Denne endringen gjør vanvittig vondt for kundene, prisen blir 60% dyrere og 800.000 medlemmer velger å avslutte kundeforholdet sitt som følge av de nye prisene. Allikevel kjenner vi til resten av historien, langsiktig var dette en lur investering - og nå ser vi de samme tendensene i ERP markedet.

Les også: Hva er ERP, egentlig?

Fra faste rutiner og produkter til automatiserte prosesser og tjenester.

For 10-15 år siden investerte mange bedrifter betydelige summer i servere og forretningssystemer som har gitt dem faste rutiner, og medført en betalingsmodell knyttet til systemets vedlikehold og oppgraderinger. Det har vært dyrt, men forutsigbart og ikke minst nødvendig.

Ettersom teknologien har fått utvikle seg, er ikke de nevnte systemene lenger optimale for en moderne drift. I dette tilfelle betyr det at mange kaster sine servere for å flytte forretningssystemet til skyen. Det kan høres lett ut, men i realiteten betyr det at de sier ja til en periode med usikkerhet, opplæring av ansatte og omgjøring av gamle rutiner - før den nye hverdagen i systemet flyter. Det innebærer tøffe tak for mange ansatte, de må endre sine faste arbeidsrutiner og bli kjent med et nytt system. Noen ansatte vil kanskje få totalt endret sin arbeidshverdag.

rådgivning til forretningssystem økonomissystemKlikk på bilde for å booke

Etter en periode med opplæring og usikkerhet blant ansatte så kommer endelig oppturen og ting begynner å sette seg. Forretningssystemet gir dere nye måter å jobbe på og du ser at "Helene" på regnskap slipper å slå inn bilag manuelt, og / eller at "Harald" på lageret ikke jobber mellom ulike systemer og papirhauger. Driften flyter rett og slett mye bedre.

Så hva er fellestrekkene mellom Netflix og forretningssystemer (ERP)?

Begge har endret sine forretningsmodeller totalt, fra å være stasjonerte produkter til å bli tjenester tilgjengelig 24/7 akkurat der du befinner deg. Netflix fikk en nedtur etter å ha tatt det store steget fra å levere DVD til kun å levere tjenester, men suksessen er nå et faktum. I ERP markedet sitter fortsatt bedrifter og leverandører på gjerdet - redde for endringen og nedgangen det betyr for bedriften, men nå har snart toget gått.

Nå er det opp til oss som leverandører å eie denne nye muligheten, hjelpe og løfte potensialet hos flere tusen bedrifter. For første gang er etterspørselen for skybasert forretningssystemer større enn jordbaserte - også i SMB markedet.

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt