Sparte 219.000kr etter systemskifte

Sindre Johansen
01.apr.2020 16:37:58

"Det brukes for mye penger på IT og ERP i dag" er et kjent svar ansatte får høre når de foreslår nye systemer til driften. Det er på tide å stoppe pengene fra å renne ut til vedlikehold av 10 år gamle utdaterte teknologier. 

Hver dag møter jeg bedrifter som er låst til gamle systemer og dyre avtaler knyttet til IT-driftstjenester. Jeg ser at det er vanskelig for mange å forstå hva systemene faktisk gir dem av verdi. Hva er faktisk forbundet med modernisering, og hvilke tjenester gir ikke noe verdi i det hele tatt? Bedriftene trenger hjelp til å løfte blikket for å se på helheten av systemer og kostnader.  Når du ser på det totale bildet og forhører deg med noen IT kyndige kan det fort vise seg at midlene kan reduseres og brukes bedre.

LES OGSÅ: Å bytte et forretningssystem er ikke et mål i seg selv


Når ble du sist kontaktet av IT-leverandøren din for å ta et møte om modernisering som følge av ny teknologi? Selv om du hører mye snakk om digitalisering er du kanskje ikke blitt kontaktet.  Det kan skyldes at leverandøren din er avhengig av de inntektene de får fra deg som følge av at du sitter på gamle IT-løsninger.


200.000 i unødvendige faste kostnader.

Jeg var nylig hos en kunde for å se nærmere på hvilke ERP-avtaler de satt på i dag. Bedriften omsetter for ca. 35 mill og har 8 ansatte. Vi tok oss tid til å se på hva de betalte totalt for IT-relaterte systemer og tjenester, og plukket ut hva som var direkte relatert til ERP og servere. Svaret var hårreisende, og så omtrent slik ut:

kostnader til server erp


Litt i overkant av 400 000 kr kostet IT-løsninger og drift denne bedriften. Det gjør meg faktisk litt trist. De bruker altfor mye penger, og rykker bakover i køen som attraktive leverandører for kundene. 

Jeg la frem regnestykket med overgang til skybasert ERP. Implementering kom på ca. 180 000 kr i  engangskost. Regnestykket på faste kostnader ser du nedenfor, og som kunden sa:

"Du trenger ikke fortelle meg ROI på denne, jeg driver et selskap, og er ikke dum." 

kostnader knyttet erp i skya

Tør å sette tall på det

Jeg ser at mange kunder og leverandører fortsatt sitter på gjerdet; de tør ikke helt å starte samtalen for å se på hvor de er, og vurdere hvordan de jobber i dag, eller hvordan de kan jobbe i fremtiden.

Her handler det om å sette tall på det; å se på hva løsningene dere betaler for gir av verdi. Når dere ser på tallene og fordeler kostnadene blir det fort tydelig hvem det er som tjener på tjenesten dere bruker i dag.  

Last ned eboka: ""Digital hverdag med skybasert ERP""

Jeg oppfordrer til å bruke IT-budsjettet til å løfte businessen og finne nye måter å generere inntekter på. Se muligheter, kjøp programvare som tjeneste og sørg for at alt snakker sammen. På den måten kan du fokusere på nettopp det du er god til: din business, istedenfor å la servere og "gammel moro" stikke av med mulighetene som finnes i moderne tid.

- Sindre Chr. Johansen

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt