Tiåret vi begravde Excel

Sindre Johansen
21.okt.2021 08:37:35

Hva er det med excel og manuelle rutiner som er så gjevt?

I min hverdag som rådgiver for valg av økonomi- og logistikksystemer, møter jeg mange ansvarlige innen ulike områder av en virksomhet. Selvfølgelig både daglige ledere og økonomisjefer, men også logistikkansvarlig, lagermedarbeidere, økonomi/regnskapsmedarbeidere, servicesjefen, prosjektledere... Lista fortsetter. 

Det interessante med disse menneskene er at de alle elsker Excel, manuelle rutiner, punching og dobbeltarbeid. De ser også ut til å elske overtid, eller i alle fall å kunne nevne i samtale med andre at de jobber en del overtid. Spør man dem hvorfor, er svaret gjerne: «Det er bare alltid så mye å gjøre i jobben min», når det burde vært: «Jeg jobber utrolig tungvint, med så mange manuelle rutiner, at normert arbeidstid ikke strekker til».

Les også: Er du stuck i 2010? 

Ikke sitt stille i båten. Den velter snart uansett
Så her står vi da, på tampen av det første året i nytt tiår: Skal vi våge å håpe på at næringslivet endelig skal begynne å ta tak i seg selv? At både ledere og ansatte begynner å mane til effektivisering, automatisering og nedleggelse av manuelle rutiner og dobbeltarbeid?

e-handel webinar

Mange små og mellomstore virksomheter har fortsatt ikke tatt innover seg at trusselen mot deres eksistens er høyst reell. Snart vil det ikke være godt nok å si at «vi har så trofaste kunder», eller verre: «Vi har så god service at ingen klarer å konkurrere med oss».

Glem det! Det står aktører utenfor døra deres og glefser.

Når vi ser tilbake på forrige tiår, og ikke minst de siste 18 månedene, ser vi hvor ufattelig fort ting går. Veien fra å bestille en vare på nett til å få den levert inn døra er så kort at du nesten ikke kan fatte det. Og dét med gratis frakt!

Les også: Taper du kunder på dårlige kundereiser? 

Det er ingen tvil om at dette tempoet vil øke ytterligere i det kommende tiåret, og da er det tre ting som gjelder om du vil være med i «gamet» : Effektivisering, automatisering og modernisering.

Og please: legg vekk manuelle punchearbeider, og kutt ut bruken av Excel for alle merkelige formål.

Excel vil aldri bli et system for flere brukere samtidig. De som tror det, eller fortsatt håper på det, vil bukke under i løpet av 2020-årene. Garantert!

Hvem blir fremtidens vinnere - og tapere? 
Det er ikke lenger nok å tenke på sitt eget ve og vel. Du må tenke på hele verdikjeden du representerer. Spør deg selv: Hvor er du i den? Hvordan kan du bidra til at dine kunder også får en enklere systemhverdag? Hvordan kan du gjøre det mulig for dine kunder og leverandører å samhandle digitalt, slik at data kun punches én gang i hele verdikjeden?

Les også: Skal du bli digital eller digitalisert? 

Vinnerne i 2020-årenes marked vil være selskapene som evner å se hele verdikjeden sin som en helhet, og som evner å invitere alle aktører i denne til et digitalt samarbeid. Og ja, punching is here to stay, tro meg, men jo færre som bruker tid på å punche de samme dataene, jo flere vil overleve. Og i denne digitale samhandlingen er det bare å begrave Excel en gang for alle.

Så, kanskje det er dét vi vil huske dette tiåret av 20-årene; når vi ser oss i speilet og er grå i håret: at det var da vi begravet Excel?

//Sindre

New call-to-action

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt