Mange blir lurt av et såkalt Cloud System

Sindre Johansen
26.aug.2019 09:08:14

De manuelle rutinene forblir manuelle når du later som du er i skyen.

Etterspørselen for Cloud tjenester er større en noen gang, ja alle skal ha det. Mange IT-leverandører kan ikke tilby et Cloud system som følge av tekniske begrensninger, og tyr til kreative snarveier. Disse snarveiene tipper over til ren svindel i desperasjon på å beholde kunder inntil de selv evner å tilby en ren cloud løsning.

Personlig synes jeg dette er trist. Det er ikke slik at alle må jages opp i skyen for enhver pris. Det er lov å vente, og det er faktisk bedre dersom alternativet er å gå over til en såkalt hybridløsning.

Dette kjennetegner et ekte Cloud system
En ekte skyløsning er det vi kaller "born in the cloud". Det betyr at systemet er utviklet slik at det fungerer til mange bedrifter og kunder samtidig. Det krever ingen teknisk vedlikehold eller oppgraderinger, du er alltid på siste oppdatert versjon - helt automatisk.

Betalingsmodellen er lagt opp til at du kun betaler for det du bruker. Det kan være antall brukere, moduler eller andre prismodeller. Systemet utvikles i høyt tempo og oppgraderes kontinuerlig uten at du må bestille eller betale for det.

.. og dette er tegn på falsk Cloud
Hvis leverandøren din har flyttet den gamle Windows løsningen til en ASP leverandør, har du blitt lurt. Det betyr at serveren din står plassert et annet sted i Norge eller i et av Microsoft/Amazon sine datasentre rundt om i verden. Poenget er:  Det er ikke en skyløsning

Det hjelper svært lite at du har fått en ny betalingsmodell. Du må fortsatt oppgradere systemet for egen vinning og du må selv huske å bestille oppgraderingen og selvfølgelig betale for den. Det må hele tiden gjøres en ny installasjon når det kommer nye komponenter.

Med andre ord: same shit different wrapping.

Konsekvensene av dette er at kunder som velger denne veien blir værende på gammel versjon. De må selv be om oppgraderinger til nye versjoner og komponenter, eller de blir koblet sammen med en eller flere partnere som gjør det for dem.

Resultat: Mange dyre mellomledd, som ikke gir verdi.
Mitt råd er følgende: Vær bevisst når du velger leverandør knyttet forretningssystemer i skyen. Ikke bare les / hør ordet “Cloud” for så å tro at alle ønsker deg vel og tenker på det beste for deg som kunde.

Spør, vær nysgjerrig og hør med flere leverandører.

Amanda Prosjektleder i Visma.net

Nysgjerrig på skyen? 

Book en hyggelig prat med oss.

Book en workshop

Kanskje du liker

disse historiene om Digitalisering