Ikke bli lurt av et såkalt Cloud System

Sindre Johansen
26.aug.2019 09:08:14

De manuelle rutinene forblir manuelle når du later som du er i skyen.

Etterspørselen for Cloud-tjenester er større en noen gang, og mange IT-leverandører tyr til kreative snarveier fordi tekniske begrensninger hindrar dem fra å kunne tilby et slik system. Disse snarveiene blir ofte lite gunstige i et forsøk på å beholde kunder frem de selv klarer å tilby en ren Cloud-løsning.

Jeg mener ikke at alle må opp i skyen for enhver pris; det er lov å vente, og noen ganger er det også bedre dersom alternativet er å gå over til en såkalt hybridløsning.

Dette kjennetegner et ekte Cloud system
En ekte skyløsning er det vi kaller "born in the cloud". Det betyr at systemet er utviklet slik at det fungerer for mange bedrifter og kunder samtidig. Det krever ingen teknisk vedlikehold eller oppgraderinger; du er alltid på siste oppdatert versjon - helt automatisk.

Betalingsmodellen er lagt opp til at du kun betaler for det du bruker. Det kan være antall brukere, moduler eller andre prismodeller. Systemet utvikles i høyt tempo og oppgraderes kontinuerlig uten at du må bestille eller betale for det.

.. og dette er tegn på falsk Cloud
Hvis leverandøren din for eksempel har flyttet den gamle Windows-løsningen til en ASP leverandør, betyr det at serveren din står plassert et annet sted i Norge, eller i et av Microsoft/Amazon sine datasentre rundt om i verden. Det er ikke en skyløsning.

Det hjelper svært lite at du har fått en ny betalingsmodell. Du må fortsatt oppgradere systemet for egen vinning og du må selv huske å bestille oppgraderingen og selvfølgelig betale for den. Det må hele tiden gjøres en ny installasjon når det kommer nye komponenter.

Med andre ord: Akkurat samme greia, ny innpakning. 

Konsekvensene av dette er at kunder som velger denne veien blir værende på en gammel versjon. De må selv be om oppgraderinger til nye versjoner og komponenter, eller de blir koblet sammen med en eller flere partnere som gjør det for dem.

Resultatet av dette er mange dyre mellomledd som ikke tilfører noe ekstra verdi.

Mitt råd er følgende: Vær bevisst når du velger leverandør av forretningssystemer i skyen. Ikke la deg forhekse av ordet Cloud og stol blindt på dem som bruker det.

Spør, vær nysgjerrig og hør med flere leverandører før du tar en avgjørelse.

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt