Hvor endringsvillig er du? Ta dorulltesten

Sindre Johansen
14.aug.2020 11:34:23

Etter en sommer i Norge hvor vi nordmenn har reist land og strand rundt, er det en liten, morsom detalj som kan starte en "stor" diskusjon. 

Hvilken vei skal dorullen henge?

Overrullet eller underrullet?

Det er mange som har sterke meninger om noe så enkelt, og flere jeg har snakket med snur til og med dorullen når de er på besøk hos folk, hvis ikke den henger slik de er vant til. Det er jo litt komisk at noe så banalt kan skape diskusjon, og at det faktisk er flere som endrer på dette for å passe sine egne preferanser, fremfor de som bor i huset.

Les også: Vipps, den ultimate testen.

Så, hvorfor er dette relevant for digitalisering og endringene vi nå opplever i markedet?

Det er enkelt, for det er det samme spørsmålet som gjelder: hvorfor gjør vi som vi gjør, og hva må til for at vi skal endre gamle vaner, og spesielt på jobb?

Det kan være vanskelig å svare på, men ofte er forklaringen at man er blitt fortalt hvordan noe skal gjøres av en kollega.

I digitaliseringsverdenen handler alt om å gjøre ting annerledes enn vi har gjort før: Å endre på (u)vaner for å skape bedre flyt mellom arbeidssystemene, slik at tiden vår er så effektiv som mulig.

Det er uforståelig mange som i moderne tid har en arbeidshverdag som består av å punche samme informasjon til flere ulike systemet - bare fordi noen en gang sa at det er slik vi gjør det.

For å endre dette må vi nullstille hodet, og godta at noen andre forteller oss om en ny måte å jobbe på. Her ligger den største utfordringen for de fleste av oss: Vi sliter med å "glemme" det vi alltid har gjort, å rive oss vekk fra det trygge og velkjente, i stedet for å se etter mulighetene i nye rutiner. Det er helt normalt og dessverre det største hinderet for å lykkes med modernisering. Det handler ofte om at vi har glemt kompetansen vår ved alltid å handle på ren rutine, noe som går på bekostning av muligheten til å dyrke og videreutvikle ny kunnskap.

Og her kommer dorull-testen inn: Om du liker overrullet eller underrullet så har du en preferanse. Prøv da heller å snu den; heng dorullen motsatt vei av den du mener er riktig, og se hvor lang tid det tar før du har vendt deg til "den nye hverdagen".

Vi snakker om en dorull; en rund greie med papir på som kun kan rulles på to måter.

Les også: Slik lykkes du med e-handel.

Nå kan du tenke tanken om å endre flere av rutinene du gjør hver dag på jobben, kanskje opptil 10, 20 eller 30 daglige rutiner! Ikke noe mer papirfaktura, ingen flere permer, slutt på remittering eller punching av ordre. Nå skal systemene ta over de jobbene, og du skal endre tankesettet ditt. 

Hva skal til for at du bare "glemmer" det gamle og omfavner det nye? Skal jeg tippe, så er svaret: opplæring, opplæring og oppfølging. En planlagt oppfølging for å sørge for at ikke du faller tilbake til gamle rutiner.

Lykkes du med dette er gevinstene så store at de små summene blir en saga blott. 

Så, skal du teste endringsvilligheten din – gjennom en ikke vitenskapelig dokumentert test – kjør dorulltesten og kjenn litt på endringen. Hvordan føles det?

Kanskje du liker

disse historiene om Aktuelt