Forskjellen på et gammelt Windows ERP-system og skybasert ERP

Sindre Johansen
28.feb.2019 15:52:17

Mange bedrifter benytter et Windows ERP system for å utføre administrative og økonomiske arbeidsoppgaver. Dette systemet ble gjerne utviklet rundt år 1990-2000, og var optimalisert for å taste inn data raskest mulig. Bilagene var på papir og mennesker arbeidet som ordremottakere over telefon og mail. Dette er ikke realiteten lenger, og Windows ERP holder ikke lenger mål i dagens arbeidshverdag.

For å forlenge levetiden på flere av disse ERP systemene har såkalte hybridløsninger blitt utviklet. Det betyr at skytjenester kobles på serveren din for å løse prosesser som ikke er manuelle lenger, men som kommer digitalt inn i systemet (eksempelvis elektroniske fakturaer, EHF) Hybridløsninger vil forlenge levetiden på et gammelt system, men du kan ikke trylle med en løsning som var "best før".

Hva er skybasert ERP? Last ned ebok

Den største forskjellen er kanskje kostnadsbesparelsen

Mange bedrifter opplever at kostnaden til ERP systemet er høy, men hvor stor andel av disse kostnadene er direkte relatert til systemet? Hvis du tar en titt på regnskapet vil du se at store deler er tilknyttet drift, oppgraderinger og vedlikehold. Det er klart at pengene ruller ut når en enkel oppgradering krever involvering fra både ERP partner OG drifts leverandøren (leverandør av Citrix o.l). Disse selskapene tar seg godt betalt for at du skal være i tråd med lover og regler, og når de har fullført jobben sin så har du ikke engang fått ny funksjonalitet i systemet. Det kaller jeg å kaste penger ut av vindu.

Les også: Hva er ERP, egentlig?

Et skybasert ERP system er utviklet for hvordan bedrifter kan jobbe moderne i dag og i fremtiden, og fremtiden er at administrativt arbeid oppstår digitalt. Flere benytter EHF faktura, kundeordre kommer via nettbutikken og ulike app'er og systemer blir brukt som arbeidsverktøy. All informasjon fra bedriftens arbeidsverktøy som ERP, nettbutikk, lager og mer bør optimalt flyte mellom hverandre.

Betalingsmodellen er enkel: en fast pris, hver måned. Ny funksjonalitet rulles ut kontinuerlig og lover & regler er alltid oppdatert uten at det koster noe ekstra. Tjenesten forbedres fortløpende og driftes direkte av utvikleren slik at du kan ønske drifts leverandøren din takk og farvel for godt.

Sømløs flyt mellom systemer som tidligere var i silo

For å være et ekte skybasert system må det tilby et åpent grensesnitt (også kjent som API), slik at systemer og tjenester du bruker i dag kan integreres med ERP systemet. Det er her den aller største verdien ligger for bedriftene, for eksempel ville det vært veldig tidsbesparende dersom nettbutikken automatisk sendte ordre til lageret for plukk og pakk. 199kr, 350kr, 950kr, 1995kr per mnd per integrasjon er lett å forsvare for å fjerne manuelle rutiner og gjøre det lett for deg som kunde og modernisere. 

Les også: Forbedringspotensialet til nettbutikken

Når du benytter skybaserte ERP løsninger investerer du i innovasjon, forandring og muligheter. I Windows baserte ERP systemer går kostnadene til gammel moro og drift. Skal bedriften lykkes fremover må ressursene, både penger og mennesker, benyttes der de kan skape verdi.

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt