Hopp til hovedinnhold
tre mennesker som ser på en Ipad

Hva betyr egentlig forkortelser som API, CRM, ERP og EDI?

I forbindelse med nye forretningssystemer dukker det opp mange fremmede forkortelser og det kan være vanskelig å holde oversikten. For hva betyr egentlig, API, CRM, ERP og EDI? La oss bli litt klokere sammen.

CRM

CRM står for Customer Relationship Management. Mange kan tenke CRM bare er systemet du bruker for å holde oversikt over kundene dine, men det er så mye mer. Customer Relationship Management – CRM – er en bevisst strategi med formål om å beholde og forsterke bedriftens markedsposisjon via å finne, vinne og beholde kunder. Det handler om å ta vare på det aller, aller viktigste du har – kundene dine. Les mer om hva CRM er og hvorfor det er viktig

ERP

ERP står for Enterprise Resource Planning. ERP er et system for håndtering av bedrifter forretningsprosesser som økonomi, logistikk, prosjekt, lønn og HR. Et ERP-system samler alle disse avdelingene og informasjon om dem på en og samme plattform. Les mer om hva ERP er her

HRM

HRM står for Human Resource Management. Kort handler det om administrering av ansatte Med de rette systemene kan dine ansatte spare tid, holde oversikt og fokusere på det som er viktig. Innenfor HRM finner man systemer som håndterer lønn, utlegg, ferie, onboardingsprosesser osv.

API

API står for Application Programming Interface, og gjør at flere programmer kan kommunisere med hverandre. Om du for eksempel driver nettbutikk og ønsker at ordrene dine skal komme direkte inn i økonomisystemet, gjør et API det mulig at disse snakker sammen og sender informasjon fra et system til et annet.

EDI

EDI står for Electronic Data Interchange. EDI er rett og slett utveksling av data og eller meldinger i forskjellige typer og formater. Det er prosessen man bruker om man skal dele elektronisk informasjon som forretningsdokumenter mellom selskaper, eller det kan brukes der mottakeren krever et spesielt format.

EHF-faktura

EHF er rett og slett et format som brukes for elektronisk fakturering. Det er et eksempel på EDI ettersom det har et spesielt format slik at det kan tolkes automatisk inn i ERP-systemet. Flere og flere bedrifter benytter seg av denne måten å fakturere på, da slipper du faktura i postkassen eller en PDF-faktura som forsvinner i mail innboksen din.

On-Prem

On-prem står for On-premises. On-premises programvare er installert og kjører på datamaskiner i lokalene til personen eller organisasjonen som bruker programvaren, i stedet for på et eksternt anlegg som en serverfarm eller sky.

Skyløsning

Det er mye snakk om skyen, men det er ikke sikkert alle er 100% sikre på hva det innebærer å ha en skybasert løsning. Om du har en skybasert løsning betyr det at du ikke har programvaren installert lokalt, men du logger deg på løsningen direkte via nettleseren. Med en skyløsning slipper du å tenke på oppgraderinger av systemet, alt oppdateres automatisk og du er alltid på siste versjon.