Hopp til hovedinnhold
Bygninger og skyer på himmelen

Hvorfor har Visma 2 skyløsninger i samme marked?

4. mai 2023 lanseres det som nå heter Business NXT og med det så har Visma i Norge 2 ERP skyløsninger som kan se ut til å treffe det samme markedet.

Hva er forskjellen på Visma.net ERP og Business NXT og hvorfor 2 skyløsninger?

Visma har vært en av de ledende leverandørene av ERP de siste 30 årene og spesielt i SMB (små og mellomstore bedrifter) markedet i Norge. Tradisjonelt har de hatt Visma Global og Visma Business, men Mamut har også vært i samme marked og levd som et eget selskap frem til de gikk inn i Tripletex.

Tripletex/Mamut lever sitt eget liv så den skal jeg ikke mene noe om her, men Visma.net ERP og Business NXT får vi mange spørsmål rundt.

Når skal jeg velge det ene og det andre?


Jeg har Visma Business i dag, betyr det at jeg skal til BNXT?
jeg har Visma Global i dag, skal jeg da til Visma.net ERP?
Hva er forskjellen på de og hva koster de?


For det første, det er to forskjellige systemer med forskjellig DNA. Kan det være at du som bedrift kan velge begge? Ja, selvsagt. De overlapper hverandre, men har litt forskjellige bruksområder.

Visma.net ERP ble lansert høsten 2012 og har alltid hatt som mål å være en standard løsning hvor grensesnittet rundt (kjent som API) har vært en veldig viktig del. Over 90% av trafikken kommer fra et fagsystem på utsiden. Det kan være e-handel, timer, kasse, abonnementløsninger osv osv. Det betyr at vi med Visma.net ERP velger en type "best of breed" modell.
Du plukker de komponentene som passer bra for deg også blir Visma.net ERP den hub'en i midten som skal sørge for at du har økonomisk kontroll og lagerkontroll.

Visma.net ERP har i all hovedsak 3 store moduler:
1. Finans
2. Logistikk
3. Prosjektregnskap

I tillegg så har du konsernmodul og store muligheter for rapportering samt at Payroll er integrert som lønnsløsning. Godkjenning, også kjent som Approval er en del av suiten.

Visma.net ERP er laget for å automatisere flyten mellom systemer og i selve systemet. Du kan sette opp tidsplaner som sørger for at jobben utføres automatisk.

Har du mange manuelle prosesser, manuelle bilag som punches i stor grad så er kanskje ikke Visma.net ERP systemet du skal velge.

Når det gjelder dybde og funksjonalitet så er den absolutt på høyde med de gode gamle, men du kan ikke tilpasse systemet eller skjermbilder. Det kommer en ny versjon hver tirsdag og skulle alle kunne endre alt ville det blitt totalt kaos.

Normalt sett ville jeg sagt at omsetter du mellom 30-250 millioner vil du nok få dekket det meste av dine behov i Visma.net ERP.

Visma.net ERP er også native (full støtte for EHF, bank og myndigheter/rapportering) i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Nederland.
Vi har bygget klienter i mange andre land, men da er ikke Visma ansvarlig for å være compliant og banker ol funker ikke på samme måte.

Business NXT er basert på samme datamodell som Visma Business, men hva betyr egentlig det?


Det betyr at de har akkurat samme database struktur, noe som igjen betyr at du kan ta din Visma Business database og migrere til skyen. De er like og all historikk og struktur du har i din Visma Business i dag blir med til BNXT.

Ser det da likt ut som i Visma Business?
Nei, men siden strukturen er den samme vil du nok ha lettere for å kjenne deg igjen. Alle skjermbilder og prosesser er bygd fra scratch for å være en fullblods skyløsning og ikke noe hybrid kompromis. Det er en ekte skyløsning!

Hva med dokumentsenter?
Det er nå innebygd og alt er i en og samme løsning. Magisk.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmål om bilagsregistrering i Visma.net ERP, den finnes ikke, men i BNXT så er den tilbake. Skal du registere mange bilag manuelt så er BNXT uten tvil den beste.

BNXT er også den løsningen som kan ta unna mye større datamengder enn lillebroren. Her er det nesten (må si nesten da vi ikke har testet absolutt alt enda) ingen begrensinger. Den tygger unna alt du kaster etter den.

Når jeg sier manuelle rutiner osv. betyr det at det ikke kan automatiseres?
Selvsagt ikke. Den har samme muligheter til å sette på tidsplaner og sette på automatisering. BNXT har også det nyeste API'et (grensesnittet rundt for at eksterne systemer skal snakke sammen) som heter GraphQL. Her jobbes det på spreng med å lage nye integrasjoner fortløpende.

Betyr det at hvis du har Visma Business i dag så kan du bare flytte rett opp, uten noen form for opplæring eller involvering?
Nei, dessverre. For alle som har Visma Business så er det mest sannsynlig gjort mange spesialtilpassninger (triggere i basen, integrasjoner ved bruk av BIG osv.) så vi trenger å gjøre en avklaring på hva som funker og ikke i BNXT, men jobben er lettere og du får med historikk.

BNXT blir en skikkelig kul skyløsning for de litt større bedriftene som har behov som ikke dekkes av en standard løsning som Visma.net ERP. Det kommer også med muligheter til å utvide datamodellen (lage egne tabeller) og dermed koble opp skjermbilder til disse. Helt klart et behov hos de større bedriftene, men som kanskje de mindre bør holde seg unna (hvis ikke betalingsvilligheten er der da).


BNXT er foreløpig kun i Norge, men dette endres fort og Sverige og Danmark står for tur. Uansett så har Visma Business vært i disse landene lenge så støtte for bank og EHF osv er der, men må få på plass rapportering til myndighetene.

Hva med rapportering som kanskje har fått litt kritikk i Visma Business?
Jo dette er kult, Det er OneStop Reporting (OSR) som brukes som rapporteringsløsning. Helt integrert og for første gang med live update. Med andre ord, med OSR som alltid er oppdatert og du kan enkelt lage egne rapporter og distribuere til alle som ikke trenger tilgang til BNXT. Når du står i feks kundereskontro i BNXT så åpnes rapportene som tilhører denne konteksten seg i OSR. Her er det mange muligheter til rapportering.

Så hva skal man velge, Visma.net eller Business NXT?


Jeg vil si at hvis du ønsker en standard løsning og ser at dine prosesser og rutiner passer ypperlig inn i Visma.net ERP så velger du den.
Ser du at kanskje ikke Visma.net ERP strekker til eller at behovet, eller ønsket om historikk og spesialtilpassninger er viktig, så la oss se på BNXT sammen.

På mange områder så krysser de hverandre. Du som kunde kan egentlig velge begge uten at det er noe rett eller galt svar på det. Da skal vi selvsagt kjøre våre strategiske workshop's som gir dere en anbefaling på veien videre.

Det er også en forskjell i pris og hvor Visma.net ERP er mer modulpriset med enkle transaksjoner så er BNXT transaksjonsbasert og hvor selve modulen ikke utgjør den største delen av kosten. Her kan vi lett finne frem hva du har i dag og hva det vil koste i BNXT, mens Visma.net ERP så er modellen litt enklere.

Uansett hva du velger vil begge systemer levere, men med litt forskjellig tilnærming til hvordan løse din bedrifts ønsker og utfordringer.
Det kan fint være at du er på Visma Business i dag, men kan velge Visma.net ERP (uten samme mulighet til historikk, men du får oppslag via OSR) og det kan være at du er på Visma Global og passer best inn i BNXT. Da kjører vi våre rutiner for å migrere data for deg.

Jeg vil si at du som kunde er ganske heldig som har to skysystemer å velge mellom og at her må vi som leverandør gjøre jobben vår og finne den mest riktige og beste løsningen for deg gitt alt du også har rundt ERP systemet.

Lykke til med valget og vi gleder oss til å se deg i skyen! 🚀☁