HVA ER ERP, EGENTLIG?

Sindre Johansen
06.feb.2018 06:48:00
[TL;DR: System for håndtering av bedrifters kjerneområder som finans, logistikk, prosjekt, lønn og HR. Et ERP system samler alle disse avdelingene og informasjonen om dem i ett og samme system]
 
Tidlig på nitti-tallet gjorde Gartner, verdensledende IT-forskning og rådgivningsselskap, akronymet ”ERP” (Enterprise Resource Planning) kjent. Et begrep som for mange oppleves diffust og noe som er voldsomt. Vi skal gjøre så godt vi kan å forklare hva det er og hvorfor du kanskje burde bry deg.

Vi sier takk og farvel til manuelle arbeidsoppgaver. 
For å forstå hva et ERP system er, så blir man nødt til å zoome ut og se på hvilke prosesser som er helt essensielle for å drive en virksomhet; økonomi og regnskap, lager og logistikk, innkjøp, kundebehandling, personal. Lista kan selvfølgelig bli mye lenger. Disse avdelingene og forretningsområdene har i mange tilfeller egne og unike systemer som ikke snakker med hverandre. Prosessene forblir derfor i siloer og skaper unødvendige manuelle oppgaver.
 
Hva er skybasert ERP? Last ned ebok
 
Veldig enkelt forklart så vil en ERP-løsning integrere alle disse forretningsprosessene inn i ett samlet system slik at arbeidsoppgaver og informasjon blir strømlinjeformet til hele organisasjonen og ikke i siloer. I praksis så betyr dette at medarbeidere i ulike avdelinger, for eksempel økonomi og salg, kan benytte samme tilgjengelig informasjon til spesifikke behov.
 
 
En ERP-løsning tilbyr også synkronisert rapportering og automatisering. Istedenfor å tvinge ansatte til å opprettholde separate databaser og regneark som må slås sammen manuelt for å generere rapporter, kan enkelte ERP-løsninger tillate ansatte å trekke rapporter fra ett system. For eksempel med ordre på salg som automatisk strømmer inn i økonomisystemet uten noen manuelle prosesser, så kan de som administrerer ordrene behandle disse raskere og mer nøyaktig.
 
shutterstock_614395595.jpg
 
3 Konkrete verdiforslag med en skybasert ERP-løsning
 
  1. REDUSERE MANUELLE PROSESSER
    Det finnes noen prosesser som vi tradisjonelt har brukt mye tid på. Inngående faktura og betaling til bank. Begge disse er i ferd med å bli helt automatiserte, hvor inngående faktura kommer elektronisk inn og blir sendt på godkjenning før det legges til betaling i bank direkte, uten å forlate ERP systemet. Ingen åpning av post, ingen skanning av bilag og ingen innlogging i nettbank for å betale, alt skjer innenfra ERP.

  2. MINDRE FOKUS PÅ SYSTEMER
    Tradisjonelt ble ofte ERP systemer valgt basert på hvor mye de kunne tilpasses deg som kunde. Dette ser vi har snudd totalt etter at skyløsningene kom. Nå har kundene fokus på å benytte styrkene i systemene og heller tilpasse sine prosesser og la systemene håndtere resten. Dermed er du med på hele reisen og tenker ikke på hvilken versjon du er på og ikke minst gjør det enklere å tilby god og riktig support til alle kunder.

  3. UMIDDELBAR INNSIKT I VIRKSOMHETEN
    De senere årene er Business Intellegense blitt kanskje det store snakket. Det betyr å bruke de dataene du sitter på til å ta viktige og riktige beslutninger rundt din bedrift. Ved å benytte et skybasert ERP system får du tilgang til rapporter og andre type data i sanntid, både på mobil og nettleser. En moderne og skybasert plattform gjør det mye enklere å være på og følge med til daglig. Basert på din rolle så ser du det som er viktig for deg og trenger ikke vente 1 måned for å vite hvordan det gikk forrige måned. 
 

Kanskje du liker

disse historiene om Innsikt